Italië

VlagNadat we (= mijn man en ik) eerst een aantal jaren op weg naar voormalig Joegoslavië langs Italië hadden gereden, besloten we in 1994 om ook eens een keertje te gaan kamperen in Italië zelf. Die eerste vakantie trokken we naar Lazise. een plaatsje aan het Garda meer.

GardalandWe zaten op een camping achter het waterpretpark “Gardaland”, wat voor ons een totaal nieuw begrip was. Een waterpark, want we waren toen alleen bekend met pretparken zoals de Efteling en dat is niet zozeer op water gericht.

Op onze camping hoorden we zoveel leuke geluiden, vanuit Gardaland komen, dat we zelf ook een dagje het waterpark ingegaan zijn en dat was helemaal super! Heerlijke hoge waterglijbanen, op een band door wild water en noem maar op. En dat alles in de gloeiende en heerlijk warme zon.

italiaDie eerste vakantie; nu alweer 18 jaar geleden in Lazise zullen we nooit vergeten, want het was onze eerste kennismaking met Italië en alles wat Italië te bieden heeft en dat is zoveel meer dan pizza’s en die heerlijke zon.

In Italië kunnen we altijd genieten van de Italiaanse cultuur en dat is meer dan wat de Romeinen en Galliërs hebben nagelaten. De sfeer van Italië, waar je vaak `Basta!` hoort roepen en de vrouwen nog in van die ouderwetse schorten rondlopen, ook op de meest luxe campings.

siëstaHet Italië, waar we voor het eerst het begrip `siësta` leerden kennen. Want door deze landelijke powernap sluiten alle winkels en bedrijven en ligt zowat heel Italië stil, dat is toch even wennen.

Ook het zwembad op de camping sluit altijd, omdat de lifeguards hun bed opzoeken. Terwijl op de camping niemand zich mag verplaatsen, om de middagdut toch in stand te kunnen houden.

SirmioneTijdens die eerste Italiaanse vakantie leerden we ook het schiereiland Sirmione kennen. Een knus en gezellig plaatsje met leuke souvenir winkeltjes, waar ik opeens een potlood zag hangen met een hele leuke meisjesnaam erop. Die naam vinden we zó leuk dat we die naam goed onthouden en vier jaar later aan onze dochter geven.

Maar er is meer te vinden in Sirmione, namelijk van die leuke Italiaanse restaurantjes, waar je zo gezellig maar vooral heerlijk kunt eten. In Sirmione is mijn Coca-cola verzameling begonnen, bij zo’n gezellig klein sigarenwinkeltje.

LaziseLazise zelf heeft ook meer dan voldoende te bieden, zoals dit oergezellige haventje, waar je ook direct vlakbij de oergezellige “Centro” van het plaatsje Peschiera del Garda bent, waar we jaren later op camping Bella Italia twee maal samen met onze vrienden en onze kinderen ook heerlijke vakanties hebben doorgebracht.

Adriatische kustMaar voor ons heeft die eerste vakantie in Lazise een onvergetelijke herinnering  want daar ben ik zwanger geworden van onze zoon, die buiten een Amerikaanse naam, natuurlijk ook een Italiaanse naam heeft.

Een aantal jaren later zijn we met onze twee kinderen naar diezelfde camping in Lazise teruggekeerd, om onze zoon te laten zien waar hij is ontstaan en aan onze dochter om te laten zien waar haar eerste naam – haar tweede naam is een uit Amerika afkomstige naam – vandaan komt.

Savignano a mareIn al die 18 jaar zijn we bijna ieder jaar (ook) naar Italië geweest. In eerste instantie met onze toen nog erg jonge zoon en samen met onze vrienden en hun zoon. Soms ergens aan het Lago di Garda, soms in Venetië en soms zaten wat dichter bij de Adriatische kust, zoals op onze favoriete camping in Savignano a mare.

Bella ItaliaHet voordeel van het kamperen aan de Adriatische kust en/of in Venetië, is dat je zowel aan de kust zit als dat er een (of meerdere)  zwembad(en) op de camping aanwezig is(zijn). Én er is entertainment! Zeker op Rubicone, waar men ieder jaar weer met nog meer en leuker amusement tevoorschijn kwam. Mijn man is een keertje “Mister Rubicone” geweest en de kinderen deden iedere avond mee aan de “Baby disco”, wat we hier in Nederland kinderdisco noemen. We draaien nog wel eens het Cd’tje met de muziek van die disco en dan zit je meteen weer in die sfeer.

San MarinoAls we in Savignano a mare waren reden we ook altijd even naar San Marino. Buiten dat dit pittoreske plaatsje boven op een berg ligt, waar het zo gezellig is, dat je er met moeite weer uit weg gaat. Is het ook een leuk gegeven dat je op weg naar San Marino even Italië uit gaat. San Marino is namelijk een mini landje, waar men weer volgens andere regels en wetten leeft dan in Italië zelf. Ook al spreekt men dezelfde taal, heeft men dezelfde religie en gebruiken, het is toch een ander land.

PisaItalië is het meest bekend van de toren van Pisa, die we natuurlijk ook van dichtbij hebben gezien. Net als Vaticaanstad en Rome. Dat hebben we allemaal gezien tijdens onze rondreis door Italië. We zijn zoveel gaan reizen nadat bleek dat onze zoon zich drie weken op dezelfde camping nogal begon te vervelen en ons nogal bezig hield. Door het trekken door Italië, kreeg hij de kans niet om zich te gaan vervelen en wij zagen meerdere kanten van ons favoriete vakantieland.

We weten daardoor dat Toscane niet zo aan ons besteed is. Het ligt misschien aan ons, maar ik zie de door vele zo geroemde “Goudkust” niet zo. Ook de veel benoemde “Bloemenriviera” zie ik niet in Toscane terug en gek genoeg wel in Venetië en bij de Adriatische kust.

RomeRome daarentegen is wél een aanrader. ook al zegt het Colosseum mij niet zo heel erg veel, is de Trevi fontein een must om te bezichtigen, maar vooral om de hectiek rond deze beroemde fontein te zien en natuurlijk om het muntje in het water achter te laten.

Collage di RomaHeel Rome ademt geschiedenis uit. Van Mussolini tot Leonardo da Vinci en van de Romeinen tot aan de Paus. Alles is er terug te vinden en je kunt veel dingen zien. Wat met een dagkaart voor het openbaar vervoer in Rome ook nog eens makkelijk te bereiken is in één dag.

Met een zeer koude vorst- en sneeuwperiode plus een herfstachtig aandoende week achter de rug, kan ik al hevig verlangen naar de Meivakantie.

CampingWe hebben namelijk al een vakantie in de Italiaanse mei zon geboekt dan en gaan dan voor de derde maal naar het mooie Caorle. Deze keer niet naar de voor ons bekende camping Pra’delle Torri, maar naar de camping ernaast, omdat we met onze waterratten wel graag het zwembad in willen.

ItaliaansIk tel de dagen af dat we richting Italië kunnen rijden en het prachtig klinkende Italiaans weer kunnen aanhoren. Want ondanks vele pogingen ben ik de Italiaanse taal nog steeds niet machtig….alhoewel ik heb net weer een een paar leuke Apps gedownload… Of lap ik die Italiaanse taal net als andere jaren aan m’n laars?

Did you get this Italian picture?!

Teachless

Advertentie

Bedankt voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s