Gapen óf Slapen

Child by Anne Geddes 18Ongestoord kunnen slapen was voor mij alleen weggelegd toen ik nog een klein baby’tje was, want sindsdien ben ik op verschillende manieren uit mijn slaap en uit bed gehaald.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik uit bed werd gehaald als m’n ouders ruzie met elkaar hadden gehad en mijn vader naar mijn kamer werd gestuurd om daar de nacht door te brengen, met als gevolg dat ik uit bed werd gehaald om een etage hoger in het logeerbed te gaan slapen. En in dat logeerbed lag ik ook altijd als mijn opa bij ons was, want hij heeft na zijn pensionering nog jarenlang als nachtportier in een hotel gewerkt en lag dan op mijn bed na etenstijd nog een paar uur te slapen. En als opa naar zijn werk ging, dan werd ik in mijn eigen bed gelegd. AUB wachten op slaapproblemenDus ongestoord slapen, dat heb ik eigenlijk nooit echt goed kunnen doen.
Ook het weer wakker worden is altijd wel een dingetje geweest, want ik was als kind altijd behoorlijk vroeg wakker ’s morgens en dat viel bij mijn moeder in zeer goede aarde. Zeker omdat mijn broers zich nog een keertje omdraaiden en ik begreep dat het niet de bedoeling was om lekker uit te slapen. Maar eenmaal in de puberteit werd ik zelf ook niet zo vroeg meer wakker en werd ook bij mij het uitslapen steeds meer een gewoonte.

OogklokEn dat is eigenlijk nog steeds zo, vooral toen ik met manlief samenwoonde sliepen we samen in de weekenden heerlijk uit. Niets is fijner als dat de regen hard tegen het raam tikt en dat je dan nog even lekker kunt doorslapen. Dat uitslapen is vooral fijn als je zeker weet dat er geen afspraken of andere zaken spelen, het geeft mij in ieder geval een groot gevoel van vrijheid.

SlaapwimpersIn maart 1995 werd onze”Joepie” geboren, maar hij lag eerst nog vijf weken in het ziekenhuis, dus na mijn thuiskomst uit het ziekenhuis konden we nog even ongestoord doorslapen, maar vanaf het moment dat onze”Joepie” thuis was, bleek onze nachtrust behoorlijk verstoord te worden door onze toen nog slechts twee kilo wegende zoon. Overdag hadden we in eerste instantie geen omkijken naar “Joepie”, want dan sliep hij wel, maar zodra hij ’s avonds in zijn ledikantje werd neergelegd dan begon het….”Joepie” huilde en schreeuwde dat het een lieve lust was en wij liepen trap op, trap af, al twijfelend of we nu bij “Joepie” moesten blijven of toch maar weer naar beneden om daar af te wachten of “Joepie” eindelijk ging slapen!
Is het nog ochtendIk kocht van die speciale baby cd”s waar hij rustig van zou worden en zodoende (fingers crossed) in slaap zou vallen, maar de enige die niet wakker kon blijven van die cd’s dat was ik zelf….. Uiteindelijk waren alle mogelijkheden op en zei ik hardop tegen “Joepie” dat ik het niet meer wist en dat hij gewoon moest gaan slapen……. en wonder boven wonder gíng”Joepie” slapen, tenminste in de avond!
Er zijn nóg drie dagdelen moet “Joepie” hebben gedacht, want nadat  “Joepie” eindelijk de avonden ging slapen, bleef hij op alle andere dagdelen wakker! Zeker toen “Joepie” bronchitis kreeg en hij vaker ziek was dan gezond, was het slapen compleet van de baan, want overdag wilde “Joepie” niet slapen, hij zag teveel om zich heen om de slaap te kunnen vatten, om dan vroeg in de avond compleet uitgeteld zijn bed in te gaan, waar hij vanaf ± 22.00 uur al hoestend en proestend uit gehaald werd, zo benauwd was hij dan, of “Joepie” had zulke hoge koorts dat hij al ijlend en stuiterend de nacht wilde doorkomen. ImpossibleMaar manlief en ik moesten de volgende dag weer aan het werk, wij hadden daarom andere plannen. En om elkaar ook wat rust te gunnen, gingen we om beurten met “Joepie” naar beneden om (toen nog) de video aan te zetten en aldaar voor de 45.000 keer Winnie de Poeh en de Wens Ster te gaan kijken, want deze Disney film gaf nog de meeste kans op rust voor ons alle drie. Als de video draaide dan lag ik op de bank te slapen, tot “Joepie” het seintje gaf dat de film was afgelopen en ik hem teruggespoelde voor de 45.001e herhaling.

Even your coffeeToen “Joepie” anderhalf jaar oud was, had hij goed in de gaten hoe bezorgd we om hem in relatie tot zijn bronchitis waren en daar heeft hij goed gebruik ( lees; misbruik) van gemaakt door steeds met iets nieuws te komen waarom hij niet in slaap zou kunnen vallen. Daar werden we nogal radeloos van, toen ik op de voorkant van het tijdschrift “Kinderen” allerlei tips zag om je peuter te leren slapen heb ik meteen het blad gekocht en alle adviezen opgevolgd. “Joepie” had nog nooit zo’n leuke avond gehad door die tips, dus ben ik gewoon ouderwets boos geworden en huppekee; “Joepie” sliep!

“Joepie” had zichzelf op jonge leeftijd leren lezen en dat deed hij dan ook de gehele dag, alle boeken die hij kon vinden, die las hij zo vaak hij maar kon, ook op het moment dat hij moest slapen. We verplaatsten de bak met boeken naar de kamer van zijn zusje, om “Joepie” de volgende avond aan te treffen ín de kamer van zijn zusje, waar hij geboeid zat te lezen!
Never give upjpgDe vaste bloglezer zal zich misschien afvragen waarom ik zo uitgebreid vertel over de slaapperikelen van “Joepie” en niet van onze “Bella Donna”. Daar is een hele goede reden voor, want “Bella Donna” was het tegenovergestelde van haar broer, zij bleef slapen! Alleen de eerste vier maanden van haar leven heeft “Bella Donna” ons uit de slaap gehouden door ons iedere nacht wakker te maken voor wat eten en verder heeft ze ons nauwelijks uit de slaap gehouden. En dat was maar goed ook, want manlief begon in die tijd steeds meer, steeds vaker en vooral steeds harder te snurken!

Snurkende manNachtenlang lag ik wakker van mijn snurkende man, die daardoor regelmatig naar een andere kamer vertrok om daar in alle rust verder te kunnen snurken en ik kon eindelijk het gapen vervangen door het slapen. Maar een oplossing was het eigenlijk niet en dat vond manlief ook, hij liet zijn amandelen en zijn huig weghalen en we konden zo’n twee jaar ongestoord slapen. Heerlijk wat een rust, ik kwam helemaal bij! De kinderen hadden ondertussen ook de leeftijd waarop ze uit zichzelf gingen slapen en als we op vakantie waren, dan kletsten we soms de hele nacht door over van alles en nog wat. Gouden tijden en ik genoot er volop van!

En hoe gaat hetLangzamerhand ging manlief weer wat meer en vaker snurken en kreeg hij meer slaapproblemen erbij. Hij was vaak rusteloos ’s nachts en draaide zich in vijf minuten soms wel tien keer om. Soms begon hij ineens hard te hoesten en leek bijna te stikken. Ik schrok me het apezuur van dat draaien en hoesten, vooral omdat het vrij abrupt gebeurde. En dan lag ik van de schrik nog een half uur wakker.
Manlief stapte opnieuw naar een arts en die constateerde apneu’s, die zich nog niet in zorgelijke mate openbaarde, maar iedere apneu is er eentje teveel. Het heeft effect op alles en vooral op het hart, doordat er even geen zuurstof bij komt en hoe vaker dat plaatsvindt hoe meer effect dat gaat krijgen. Nadat manlief heeft geprobeerd met een beugel beter te gaan slapen is hij nu zover dat hij met een soort masker moet gaan slapen, omdat de apneu’s toch vaker voorkomen dan eerder.

Grappig tijdschemaDe pijn die ik heb zoals ik in de vorige weblog heb omschreven, zorgt er ook voor dat ik niet altijd goed kan slapen. Soms wordt ik er wakker van en soms kan ik er niet door in slaap komen. Daarbij hebben we de afgelopen jaren als gezin best veel meegemaakt en daarover lig ik regelmatig te piekeren. Ik heb door alle situaties een ander dagritme ontwikkelt en ben een echt avondmens geworden. Hoe later op de avond hoe beter mijn ideeën zijn, alle goede en leuke plannen komen bij mij altijd rond bedtijd, waardoor ik de meeste weblogs ook altijd laat in de avond tot in de nacht schrijf. Want dan ben ik op m’n best.
Doordat ik steeds de verwachting heb dat ik niet in slaap zal komen en ook veel ervaar dat ik niet in slaap kom, stel ik het moment waarop ik naar bed ga zoveel mogelijk uit. Ik lig regelmatig tot 5 of 6 uur ’s nachts (of eigenlijk de ochtend alweer) wakker, door alle omstandigheden en slaap daardoor regelmatig in de ochtend wat langer door.

Gewoon slapenMijn gezin heeft er alle begrip voor, zij weten met welk slaapproblemen ik kamp. Ik krijg van hen nooit een vervelende opmerking of een teken van onbegrip en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Helaas geldt het niet voor iedereen, soms krijg ik bepaalde opmerkingen hierover, of wordt er op een andere manier duidelijk gemaakt dat men mijn – door slaapproblemen ontstane – levensstijl niet kan/wil accepteren. En juist voor die mensen schrijf ik deze weblog……. Schaapjes downloadenHet is voor mij namelijk geen keuze, het is mijn manier om met dit alles om te kunnen gaan. Ik heb de ruimte om mijn eigen werktijden te bepalen. Ik ben op iedere afspraak op tijd aanwezig en kies ervoor op momenten dat het uit komt om de gemiste slaap wat in te halen. Dat betekent dat ik soms heel vroeg in bed lig en soms dat ik later mijn bed uit kom. Ik val niemand lastig met mijn slaapproblemen, is het dan mogelijk dat ik geen onbegrip meer krijg hierover, kan dat?! Alvast bedankt, ik ga er vast beter van slapen….

Did you get the big picture?!

Teachless

Advertentie

Bedankt voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s