ƵƵƤ’єя?

zzper2Sinds 15 mei 2012 ben ik een Zelfstandige Zonder Personeel en ben ik zoals dat heet een “ZZP’er”.
Mijn dochter “Bella Donna” – toen nog 13 jaar oud – bood direct aan om voor mij de telefoon aan te nemen en de koffie te brengen, want ze vond het denk ik wat sneu voor me dat ik “zónder” iets een bedrijfje ging starten. Destijds vertelde ik mijn dochter dat ik geen ZZP’er meer zou zijn als ik van haar aanbod gebruik zou maken, maar een ZMZBD’er; oftewel een Zelfstandige Mét Zeer Behulpzame Dochter en daar toonde “Bella Donna” gelukkig alle begrip voor, hoewel ze er wel even over moest nadenken.

ZZP-cartoonIn Nederland is 95% van de startende ondernemers een Zelfstandige Zonder Personeel, wat betekent dat er ieder jaar zo’n 120.000 tot 140.000 mensen een zelfstandige onderneming starten en dat is behoorlijk veel.
Doordat er ook veel Zelfstandigen hun bedrijf om de een of andere reden niet meer voortzetten, verdwijnen er ieder jaar ook weer 40.000 tot 50.000 zelfstandigen per jaar. Maar er blijven er nog genoeg over, zeker als je weet dat er in ieder geval op 1 april 2015;  1,5 miljoen bedrijven in Nederland actief zijn, terwijl er in 2010; 1,1 miljoen bedrijven bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stonden. Deze stijging  komt niet voort vanuit de bedrijven met twee tot tien personeelsleden, want dat aantal bleef in de afgelopen vijf jaar gelijk. Het aantal bedrijven met meer dan tien personeelsleden daalde met maar liefst vijf procent, dus er zijn in de afgelopen jaren veel mensen ontslagen. zeker bij bedrijven die meer dan 50 medewerkers in dienst hadden en dat zijn er behoorlijk veel.

ZZPrEr heeft zich in de afgelopen vijf jaren een hele sterke stijging geopenbaard in eenmansbedrijven, die zich vooral richten op het geven van advies in organisaties. Maar ook in de zorg zijn er steeds meer ZZP’ers gestart. Er zijn binnen de zorgsector steeds minder werkzoekenden, terwijl er meer werknemers zijn die hun vaste contract verliezen. Doordat ZZP’ers tegen veel lagere tarieven vanuit hun eigen bedrijf aan de slag zijn, zal deze groei zich alleen maar voortzetten.

In 2012 ben ik als mediator gestart en doordat ik één van de maar liefst 5500 mediatoSucces omdernemersrs ben in Nederland, was dat ook merkbaar in de klandizie, want die was er in eerste instantie namelijk niet. Dus ging ik op zoek naar andere mogelijkheden om wel al mijn kennis en vaardigheden in te kunnen zetten, zodat er behalve uitgaven, ook inkomsten kwamen.
Na verschillende mogelijkheden te hebben onderzocht, leek het franchiseschap bij een landelijk werkende organisatie mij de juiste stap en nadat ik me door verschillende mensen had laten adviseren hebben manlief en ik samen besloten dat ik met deze franchisegever in zee zou gaan. De naam van mijn bedrijf werd aangepast en ik kreeg al voor de ondertekening van de franchiseovereenkomst cliënten op een zilveren bordje aangeleverd. Het kwam op mij over dat we hierin de juiste keuze voor mijn toekomst hadden gemaakt….

win-failDat bleek iets te snel gedacht, want de franchisegever kwam met steeds meer verwachtingen mijn kant op, zoals het aangesloten zijn bij verschillende leadgeneratoren die je hoge bedragen lieten betalen voor bijna altijd nutteloze leads. Als franchisenemer deed ik het ondertussen – zeker in vergelijking met de anderen – helemaal niet slecht, want ik kreeg via andere bronnen steeds meer cliënten. Ik kreeg meer naamsbekendheid en cliënten kwamen ook via mond-op-mond reclame bijna als vanzelf m’n bedrijf binnen.
RealiteitAlles leek perfect te gaan, maar mijn intuïtie vertelde me dat er dingen waren die niet klopten en nadat ik een aantal signalen had genegeerd, kreeg ik vanuit het niets een telefoontje van een organisatie die me voor een luttel bedrag duizenden leads aanbood. Nu bleek dat bedrijf die leads niet geheel zuiver te verkrijgen, maar ik vroeg me wel af, waarom ze mij als simpele franchisenemer belden en niet de “Big Boss himself”.
Goed ideeIk besloot eens te gaan Googelen en vond een paar verontrustende berichten op het internet en was daar in eerste instantie zo verbaasd over dat ik mezelf de tijd heb gegeven om te bepalen wat ik hiermee wilde. Opeens bleek de franchisegever ergens anders te wonen, zonder dat dit gecommuniceerd was en wilde een cliënt niet met mij in zee, omdat ik bij deze franchiseorganisatie was aangesloten. Er waren steeds meer dingen die me bevreemden, ik begon me zorgen te maken over de goede naam die ik had weten op te bouwen als mediator en dacht erover na om zonder franchise verder te gaan.

Business-PlanIneens viel alles samen, mijn plannen om mijn bedrijf uit te gaan breiden naar alle andere kwaliteiten waarvoor ik studeer en door levens- en werkervaring heb verkregen en het feit dat mijn voormalige buurman en tevens jurist, me erop wees dat het verstandiger was om de franchiseovereenkomst te ontbinden.
Hoewel ik in eerste instantie nog wel wat twijfels had, kreeg de zekerheid dat ik de juiste stap zou zetten door mijn Plein Logo-2Relatieplein” op te gaan starten; de overhand en toen was die beslissing snel genomen.
Op 4 november 2014 ben ik gestart met “Relatieplein” en alle cliënten zijn zonder meer meegegaan in de doorstart van m’n bedrijf. Sterker nog, ik heb juist meer cliënten en dat dat is een positieve ontwikkeling, die me het inzicht gaf dat ik er verstandig aan had gedaan om mijn intuitie te volgen.

in zee gaan met jezelfMet de start van “Relatieplein” ben ik met mezelf in zee gegaan, er is voor mij een nieuw tijdperk aangebroken.
Ik verdiep me in zoveel verschillende relaties en relatievormen, dat ik continue wordt uitgedaagd het beste van mezelf in te zetten. Het geeft me zoveel meer voldoening dat ik me volledig en gemotiveerd inzet. Het maakt voor mij niet uit hoeveel tijd ik in m’n bedrijf stop, het is het allemaal waard.
Verandering (2)Natuurlijk heb ik de mazzel dat sinds ik met “Relatieplein” ben gestart; ik steeds de juiste mensen ben tegengekomen die ervoor zorgen dat ik het beste van mezelf blijf neerzetten. En dat ik buiten het leveren van kwaliteit aan m’n cliënten, ondertussen een mooi en integer netwerk heb weten op te bouwen die met me mee wil denken en mij vervolgens weer aan het denken zet. Daardoor kan ik al mijn positieve energie inzetten in dat wat ik het allerliefst doe en dat is mensen inzicht bieden welke mogelijkheden ze hebben om de regie (terug) te krijgen van hun eigen leven.

high-potentialsDoor al deze ontwikkelingen zie ik mezelf niet meer als ZZP’er, dat stadium ben ik gepasseerd en richt zich vooral op dat wat ik níet zou hebben. terwijl ik me als ZP’er, oftewel; Zelfstandig Professional; juist wil bezighouden met dat wat ik wél kan en dat is m’n professionaliteit. Ik ontwikkel en groei iedere dag, er is nog zoveel te leren over het leven in relatie, leer je gezellig met me mee?!

Did you get the big picture?!

Teachless

Advertentie

Bedankt voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s