Wanneer we het begrip “goed” niet zouden kennen, zouden we ook niet weten wat “fout” of “kwaad” is. Wanneer we altijd “jong” zouden blijven, dan wordt niemand “oud” en wanneer er geen “licht” zou zijn, dan zouden we het “donker” ook niet herkennen. En zo werkt het ook met geluk, wanneer we geen verdriet en pijn zouden kennen dan is het heel lastig om een geluksgevoel te herkennen, laat staan ervaren.
Onze emoties worden vaak als een gevoel gezien dat door verschillende situaties wordt opgeroepen of het komt geheel spontaan tot stand, zoals wanneer we gaan lachen om een grappige opmerking bijvoorbeeld. We kunnen echter ook gaan lachen door een lichamelijke reactie, zoals wanneer we worden gekieteld. Het zal best gek klinken maar mijn man begint te lachen als hij pijn heeft, hij komt dan niet meer bij van het lachen. Vast en zeker zijn lichamelijke reactie op de door hem ervaren pijn.
Men ziet een emotie ook als een reactie van onze hersenen op een lichamelijke prikkel. Dit komt zowel bij mensen als dieren vrijwel automatisch tot uiting in een bepaald patroon van gedrag (bijvoorbeeld vluchten of toenadering). Het gevoel is dan een speciale uiting of vorm van emoties die typisch is voor mensen, wat betekent dat er meerdere factoren zijn die meespelen als we ons gelukkig willen voelen.
Als je het bovenstaande zo leest dan lijkt het allemaal zo simpel, je zorgt gewoon effe voor een positieve prikkel en huppekee, je bent gelukkig! Dus waar doen we met z’n allen dan zo ingewikkeld zou je denken.
Er bestaat dan in principe ook geen enkele reden om niet gelukkig te zijn, alleen bedenken we met z’n allen wel duizenden excuses om niet het grote geluk te ervaren. En ik ga in deze blog op zoek naar een aantal van die excuses, om eens te achterhalen op welke manier we ons geluksgevoel in de weg staan.
We beginnen bij het eerste wat waarschijnlijk in ieders gedachten meteen naar voren zal komen, namelijk GELD! En dan vooral het bekende; “Geld maakt gelukkig!”
Manlief en ik hebben een periode lang veel geld gehad en we hebben een periode lang met een laag inkomen geleefd, ik heb niet ervaren dat ik in een van die twee periodes meer of minder gelukkig was. Natuurlijk is het fijn om iets te kunnen kopen wat je graag wilt hebben, maar het is ook leuk om dingen gratis te bemachtigen en die mogelijkheden zijn er soms meer dan je denkt. Voor mij heeft het in ieder geval niet zo heel veel verschil gemaakt in geluksgevoel, toen we niet alle mogelijkheden hadden om leuke dingen te kopen.
Toch gaat er bij mij een lichtje branden wanneer ik een college hoor van Killian Wawoe, hij heeft namelijk begin dit jaar een onderzoek afgerond of de geluksbeleving groter is wanneer je geld hebt en hij stelt van wel. Hij zegt dat de stress toeneemt op het moment dat je jaarinkomen minder is dan €65.000,- en mocht je meer verdienen dan wordt je er niet nóg gelukkiger van.
Uit dit alles kunnen we dus concluderen dat geld op zich niet gelukkig maakt, maar het levert wel een bijdrage aan een stukje geluk. En dat is een mooie eerste conclusie over hét GELUK!
Maar ja, als Killian Wawoe het heeft over een jaarinkomen van €65.000,- dan zul je dat geld wel eerst nog maar eens zien te verdienen en dat lukt niet zomaar en zo’n hoog maandsalaris is niet voor iedereen bereikbaar, voorbeelden genoeg lijkt me.
De enige manier waarop je veel geld kunt verdienen is via werk en de vraag is of je van werken echt gelukkig kan worden? Barack Obama stelt niet voor niets; “Work is more than a paycheck”.
Zoon ‘Joepie’ heeft eens als vakantiebaantje aan de lopende band gestaan om daar acht uur lang lege flessen op te zetten, zodat deze flessen gevuld konden worden. Het was best een ervaring om dat acht uur lang te doen. En ondanks het geld wat hij daarmee verdiende, heeft ‘Joepie’ het niet als een enorm uitdagende baan ervaren en hoewel ik het als moeder zijnde wel een goede ervaring voor hem vond, begrijp ik zijn keuze om ermee te stoppen.
Dat betekent dus dat om je gelukkig te kunnen voelen je een zeker inkomen dient te verdienen en dan zul je óók nog eens een baan zien te vinden die jou bij de uitvoering datgene biedt zodat je die baan ook voor langere tijd zou willen uitvoeren, want om je gelukkig te voelen in je werk, is dat een hele belangrijke voorwaarde.
Als ik kijk naar de foto hiernaast “How to make money” dan lijkt het een simpel iets, je vind een goed product en zet dat op de markt. Je investeert een beetje geld en geeft je compagnon de helft van de winst en dan hoef je het gevonden product aan ‘slechts 1 miljoen mensen’ te verkopen en kassa! Tja als het zo makkelijk zou zijn, dan worden we allemaal een Donald Trump of een Els Blokker en bestaat er niet zoiets als de “Quote 500”, lijkt me.
Nu zijn we in Nederland met z’n allen creatief genoeg en is er na vele ontslagen binnen alle sectoren een steeds grotere reden om je te richten op je eigen business, maar zo simpel als dat het hier voorgeschoteld wordt zal het in de praktijk niet kunnen zijn. En dan ben je als werknemer toch afhankelijk, van wat een werkgever jou te beiden heeft, er vanuit gaande dat je een leuke baan kunt vinden, want dat is ook niet meer vanzelfsprekend.
Conclusie is dus dat werk je wel degelijk gelukkig kan maken, maar….het is wel van heel veel factoren afhankelijk wil dat bij jou persoonlijk een geluksgevoel opleveren. En dat is o.a. met de opkomst van pesterijen op de werkvloer steeds meer een kwestie van geluk hebben!
In mijn dagelijkse leven hou ik me bezig met relaties en dan vooral wanneer er binnen een bepaalde relatievorm iets niet helemaal goed is gegaan of gaat. Mijn inzet is er dan vooral op gericht om dat stukje geluk weer terug te krijgen in de relatie waarom het gaat. Er gaat veel mis in relaties en dat is op zich niet zo heel erg vreemd, want we worden in ons leven op best veel dingen voorbereidt, maar niet op het hebben van een (liefdes)relatie.
Het ís ook lastig als je samenleeft met iemand waarvan je ongelooflijk veel houdt, maar die keuzes maakt die lastig zijn om te accepteren. Is de liefde dan voldoende voor geluk? Of zit de liefde jullie geluk dan in de weg en maak je elkaar juist ongelukkig?
Manlief en ik zijn al 28 jaar samen en ik verdien mijn geld door te investeren in relaties van anderen, toch hebben ook wij geen “one-way-ticket” naar geluk. Het helpt natuurlijk wel, als je weet hoe je de relatie in een wenselijke vorm kunt houden.
Het maakt mij in ieder geval heel gelukkig als ik merk dat na mijn inzet het geluk in relaties weer terugkeert, dat geeft mij zoveel voldoening dat ik heb besloten me met nooit meer iets anders bezig te gaan houden.
Het is ook moeilijk om te zien en te horen dat veel mensen hun partner, kind of ouders verliezen door ziekte, na een ongeval of een andere onverwachte situatie. In mijn omgeving zie ik momenteel wat het effect van ALS is op de mensen die het betreft. En ondanks de mooie en soms gelukkige momenten die deze ziekte heeft gegeven, overheerst vooral het verdriet omdat we met z’n allen onmachtig zijn om deze ziekte en zoveel andere terminale, genetische aandoeningen en ziektes te genezen. Hoe graag zou ik deze mensen – om wie ik heel veel geef – een lang en gelukkig leven samen willen geven,
maar net als iedereen om hen heen sta ik met lege handen…….
Wanneer ik daarover nadenk, weet ik dat je het geluk niet kunt forceren, het is geen doel op zich. Geluk overkomt je en wanneer je het probeert te grijpen en vast te houden, dan is het voordat je het weet alweer weg.
En geluk zit in de kleine dingen, kleine momenten, spontaan opkomende emoties en ervaringen. Voor mij persoonlijk kan dat al een bezoek aan het strand zijn, de golven zien en horen betekent zoveel voor mij dat ik me dan altijd weer heel erg gelukkig voel en dat zijn de cadeautjes van het leven. Die hebben voor mij in ieder geval niets met materiële zaken te maken, maar alles met het moment, de plaats en vooral het gevoel die het me dan geeft, dat is mijn geluk…… En dat geluk gun ik iedereen, dus ga niet op zoek naar geluk maar; “Bé Happy!”
Geluk zit voor mij in de mooie momenten met mijn kinderen, partner en natuurlijk als ik schrijf.
LikeLike