LondON of LondOFF?

black-and-white-london-quotes-text-Favim.com-496898

Heel lang geleden ben ik samen met mijn moeder tien dagen in Londen geweest en dat is zo goed bevallen, dat ik er altijd wel weer een keertje naar terug zou willen en dat kwam er maar niet van.
Vlag van LondenEn dat een tweede bezoek aan Londen er niet van kwam, had steeds een andere reden, terwijl de wens bleef. Ook bij de kinderen, die regelmatig lieten weten een keertje Londen te willen bezoeken.
En dat is zo gebleven totdat we vlak voor de Herfstvakantie opeens bedachten dat we gewoon naar Londen toe zouden gaan! Geen bedenkingen en geen redenen meer om dat niet te doen. Dus stapten we halverwege de nacht ons bed uit, sloten onze koffers af en pakten de boot naar “The United Kingdom of Great Brittan and Nothern Ireland”

We hadden een mooi hotel geboekt in de wijk “East Croyden”, in Londen, waar we hebben genoten van de luxe die ons geboden werd en het stevige Engelse ontbijt, De mannen aten op hun nuchtere maag al vrolijk “sausages & beans”, terwijl wij genoten van de “toast & scrambled eggs”

autobus-rojo-de-londresVier dagen  hebben we rondgelopen, maar vooral rondgereden in Londen. Want wie eenmaal met de auto deze stad; linksom inrijdt komt daar voorlopig ook niet meer uit. Een ritje van 30 kilometer kostte ons twee uur reistijd. Want op iedere hoek, in iedere straat, staat het verkeer vast.

In de “red zones” – het gebied waar de rode bussen rijden – moet je helemaal je geduld bewaren, want de dubbeldekkers gaan altijd voor en die bussen zie je nooit alleen rijden. Dus een soort “rode vloed”, die pijlsnel overal langs schiet en tussendoor glipt.

Evolution-Psy-Paranoia1Dat “Big Brother is watching you!” valt direct op als je door Londen rijdt. Bijna alle verkeerslichten en ietwat grotere kruisingen zijn voorzien een flitspaal, of een andere camera’achtig apparaat.

We hebben het échte sightseeing in Londen niet met de auto gedaan, omdat je dan alleen al aan parkeer ponden een vermogen neer kunt tellen. Daarom zijn we een dag met het openbaar vervoer gegaan, om zo snel mogelijk bij allerlei bekende bezienswaardigheden in Londen te kunnen komen. We hebben in de trein, metro en de bus gezeten. helaas was de buslijn die wij nodig hadden om bij het treinstation te komen, geen dubbeldekker, maar dat kon de pret niet drukken.

london sightseeingDe metro was op zich een hele beleving, terwijl ik toch al heel vaak in een metro heb gezeten. Toen ik nog in Rotterdam woonde, zat ik regelmatig in de metro richting Hoogvliet of Spijkenisse. En ook toen we in New York waren zijn we met de metro geweest. Maar de metro in Londen zit zó diep, dat ik op de roltrap naar beneden, zo duizelig werd, dat ik me aan alle kanten moest vasthouden om niet voorover te vallen. Die roltrap was wel heel erg steil en je gaat ook nog eens best wel snel naar beneden. Dus eenmaal weer boven de grond, stond het voor mij vast….voor geen goud ging ik weer de metro in!

Londen is een geweldige stad, ik voelde me er meteen (weer) thuis. Ik herkende nog het hotel – naast Hyde Park – waar ik zoveel jaren geleden met mijn moeder heb gelogeerd. En ook de plekjes waar we toen foto’s hebben gemaakt, zag ik terug. En ik wist ook nog – tja, ik zeg niet voor niets altijd dat ik het oriëntatie vermogen heb van een “dronken aardbei” – dat ik destijds geen enkel idee had, van welke kant het verkeer ook alweer kwam en dat leverde toen soms wel gevaarlijke situaties op. Gelukkig ben ik niet de enige, want bij iedere oversteekplaats staan de woorden; “Look left” of “Look right”, zodat je precies weet waar het verkeer vandaan komt.

london_busEn de Britten zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam! We hebben om de weg te kunnen vinden verschillende Britten om hulp gevraagd, waarvoor iedereen netjes de tijd neemt om het ons (meerdere malen) uit te leggen.  We spraken bij het vragen naar de weg, ook een man, die aan ons kenteken had gezien dat we Nederlanders zijn en ons trots vertelde in Amersfoort te zijn geweest.

Het is leuk om met de Britten te praten, zeker omdat ze zo’n mooi accent hebben. Ik kan dat accent altijd thuis erg goed nadoen, maar eenmaal in Engeland voel ik toch altijd een beetje schroom om het Brits Engels te spreken.

tumblr_lypp7rc1Ac1qdwetoo1_400Helaas is het verschil tussen rijk en arm in Londen ook goed zichtbaar. In het kleine dorpje waar we woonachtig zijn, wonen geen zwervers, maar ik heb ze in Rotterdam vaak genoeg gezien. Toch heb ik er in Rotterdam nog nooit zoveel gezien als in die vier dagen in Londen.
Op een gegeven moment liepen we langs winkels en doordat er nog veel meer mensen waren die daar ook liepen, werden wij wat aan de kant van de winkels gedrukt. Daar lag in mijn beleving een stuk stof op de grond, totdat ik er bijna op wilde gaan staan…… het bleek een slaapzak met een zwerver erin te zijn. We schrokken er allemaal van, want je zag alleen een hoedje boven de slaapzak uitsteken. Die man kon wel dood zijn, zo stil lag hij.

Dat gaf ook een ander schokje, het was ineens zo dichtbij. Vlak daarvoor hadden we de pracht en praal gezien bij Buckingham Palace en dan ligt daar ineens die man…… Dat werpt je wel weer even met je beide voeten op de aarde.
Dat was denk ik bij “Joepie” ook het geval, want hij heeft later die dag zijn OV-ticket aan een zwerver gegeven, zodat die man ook even naar een andere omgeving kan gaan, waar het voor hem misschien wat prettiger vertoeven is.

harrods-greenmanWe konden natuurlijk niet Londen verlaten, zonder ook even bij Harrods langs geweest te zijn. Onze “Bella Donna” vroeg steeds waarom dat nou zo speciaal is, maar dat is lastig uit te leggen als je er nooit geweest bent.

Dus stapten we allemaal verwachtingsvol de Harrods binnen, WOW! Wat een pracht en praal allemaal. Ik zag een blingbling hoesje voor de iPad, waarvoor je de ogen bijna moest beschermen, zoveel glinstering zat erop en het koste “slechts” £ 450,- en dan heb je alleen de achterkant van de iPad beschermd!
Ik zag ook nog een leren broek die maar liefst £ 950,- kostte, het was gelukkig mijn maat niet……..

Harrods was al helemaal in kerstsfeer. Het was echt prachtig versierd en zo sjiek allemaal. En hoe hoger we kwamen in Harrods hoe indrukwekkender het werd. Toen “Bella” en ik naar de bovenste etage van Harrods togen om daar de haar en make-up afdeling te gaan bekijken, dacht “Bella” in “heaven” te zijn toen ze de kristallen en karaf’achtige flessen parfum zag staan. Zo mooi uitgelicht hebben we ze nog nooit zien staan, heel bijzonder.

Memorial Princess DianaVoor mij blijft Engeland of Londen altijd verbonden met Princess Diana en het leven wat zij heeft geleidt in het Engelse Koninkrijk. Vooral vanwege de veel te vroege en nog steeds intrigerende manier waarop ze is gestorven.
Daarom vond ik het zo fijn om in Engeland te zijn, omdat we daar konden zien dat de Britten; Diana niet vergeten zijn.
In Hyde Park is een Princess Diana memorial park, waar kinderen heerlijk – als het niet regent – kunnen spelen en zo zijn er meer plaatsen in Londen waar Princess Diana “leeft”, zoals langs de “Memorial Walk”, die van Buckingham Palace, langs het St. James Park loopt.

Een mooi afscheid van het eiland tussen Atlantische oceaan en de Noordzee, met zijn 60,6 miljoen inwoners. Het land van de “fish & chips”, van de high tea, de Big Ben, de Tower, de Theems, the London Eye en Thé Queen.

It was beautiful as long as it lasted……but we are LonOFF!

LondOn & LondOFF

Teachless

Bedankt voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s