M/V

M/vstrijdIedereen zal bevestigen dat er er veel verschillen te benoemen zijn tussen de man en de vrouw. En daar gaan we ons via deze blog eens goed in verdiepen.

Als zwemtrainster weet ik dat de lichaamsbouw van de beide sekse verschillen. Want de “lichaamsdriehoek” bevind zich bij de mannen bij de schouders, terwijl die bij de vrouwen bij de heupen zit. Dat heeft vervolgens effect op de wijze waarop mannen en vrouwen in het water liggen en vervolgens natuurlijk ook voor de manier waarop ze zich in het water voortbewegen.

Maar er zijn nog zoveel meer verschillen tussen mannen en vrouwen, merkte ik toen ik simpelweg “vrouwen vs. mannen” Googelde. Want al die 1.940.000 resultaten geven zo’n ongelooflijke berg aan informatie dat het een hele klus is om daar een klein beetje  wegwijs in te worden. Maar ik ga natuurlijk als fanatieke blogschrijfster wel een poging wagen. Ik lees graag of ik daarin geslaagd ben.

media_l_1621683We beginnen met de motor van ons zijn en dat is ons brein. Een gemiddeld brein weegt ongeveer 1,36 kilogram, wat een kleine 2 procent van ons lichaamsgewicht is. De hersenen van de man zijn gemiddeld 8 tot 10 procent groter dan die van een vrouw, wat op zich niet zo verrassend is, aangezien mannelijke hoofden doorgaans ook groter zijn.

216941_962_1227383338384-afb2Bij mannen is het ruimtelijk inzicht groter, net als dat mannen sneller gealarmeerd worden, omdat de samenstelling van het mannelijk brein; vecht- of vluchtreacties uitlokt. Hierdoor vinden mannen niet alleen makkelijker hun weg, maar zien ze gevaar ook veel sneller aankomen.

Het activiteitsniveau van de hersenen verschilt tussen man en vrouw. ‘Het brein van een vrouw is eigenlijk nooit echt in rust, wat bij mannen wel het geval is. Vrouwen zijn bijna altijd alert.
Vrouwen voelen meer pijn en zijn gevoeliger voor aanrakingen. Recente studies tonen bovendien aan dat vrouwen pijn op een andere manier verwerken. Ze worden er emotioneel sterker door geraakt. ‘Dit kan invloed hebben op hoe de pijn wordt gereageerd. Het is bijvoorbeeld gebleken dat aandoeningen als, migraine en fibromyalgie vaker voorkomen bij vrouwen.

multitaskenAls moeder van een immer multitaskende zoon weet ik dat het cliché dat alleen vrouwen twee dingen tegelijk kunnen doen niet klopt, althans niet helemaal. Al naargelang de opdracht tonen studies superioriteit aan bij zowel mannen als vrouwen.
Vrouwen multitasken in elk geval vaker. Uit onderzoek bij 500 families blijkt dat dames gemiddeld 48 uur per week van alles tegelijkertijd aan het doen zijn, terwijl dat bij mannen een goede 39 uur in beslag neemt.

ChocoladeNet zoals het wel of niet kunnen multitasken een cliché is, zal het verhaal dat vrouwen verzot zijn op chocolade ook nooit verdwijnen, denk ik. Het eten van chocolade zou – vooral tijdens de dagen voor de menstruatie – ontspannend, oppeppend, euforisch en lustopwekkend zijn en voor sommige vrouwen zelfs belangrijker dan seks.

Zelf ben ik ook dol op (pure) chocolade en dat is helemaal niet zo erg als het lijkt, want buiten dat ook de mannen in mijn leven graag in een reepje happen, zit chocolade vol met allerlei goede stoffen, zoals magnesium en anti-oxidanten. Daarbij heeft het een goede uitwerking op hart- en bloedvaten en verminderd het depressieve gevoelens. Dus mannen én vrouwen, lekker genieten van die chocola!

Volgens het AD; begin september van dit jaar, krijgt het ego van de man een flinke deuk als zijn vrouw slaagt op academisch of sociaal vlak. Terwijl het voor vrouwen juist aantrekkelijk is als haar mannelijke partner ambitieus en succesvol is.

lwdoktersadviesToen ik op de HBO zat, hadden we een docent die vrij feministisch overkwam. We moesten een boek aanschaffen dat haar denkbeeld onderbouwde. Namelijk dat we onze kinderen niet volgens een vast rollenpatroon moeten opvoeden en vooral ‘ruimdenkend” moesten zijn.  Dus onze zonen ook met poppen laten spelen en onze dochters dus met autootjes. Helaas voor deze docent, bleek uit allerlei studies dat hoe ruim je ook denkt, kinderen toch automatisch aangetrokken worden tot het speelgoed dat gericht is op het gedragspatroon van de jongen of het meisje. Zelf ben ik ook moeder van een échte jongen en een écht meisjesmeisje. Mijn zoon speelde heus wel een keer met een pop, maar dan wel met een “Action Man” en mijn dochter speelde ook regelmatig met een auto, maar dan niet die van haar broer, maar  met haar “Barbie auto”.

her_jobZelf ben ik behoorlijk rolbevestigend opgevoed. Jongens dragen broeken en meisjes dragen rokken. Ik heb letterlijk één foto van mijn moeder waarop ze een broek draagt (en dan ook nog de mijne), maar haar hele leven heeft ze een rok gedragen en dat moest ik ook! Totdat ik ging puberen, toen mocht ik ook eindelijk een broek dragen. En dat doe ik nog steeds, broeken dragen, heerlijk!

mannen vs. vrouwenOmdat ik naast twee broers het enige meisje in huis was, moest ik helpen met de afwas. Er lagen meerdere huishoudelijke taken op mij te wachten als ik thuis kwam uit school. Deze activiteiten vond ik wel leuk om te doen, maar de afwas vond ik zo’n ramp en zó oneerlijk, dat ik steevast iedere keer als ik verplicht moest helpen, langdurig op het toilet verbleef. Puur uit protest, want de afwas bleef altijd daar waar het voor mij werd achtergelaten.

10485-we-start-together-we-finish-together-no-one-left-behind_247x200_widthGelukkig ben ik met een geëmancipeerde man getrouwd, die liever had dat ik als kostwinner de deur uitging, zodat hij  gezellig “op de koffie” kon. We hebben altijd samen onze huizen schoongemaakt en bijgehouden. En ik vind het (nog steeds) leuk om sommige klusje op te pakken, zoals schuren en verven.

Toch zijn we in een soort vast rollenpatroon terecht gekomen, waarin mijn mannetje volledig werkt en hoofdkostwinner is gebleven. Maar dat komt puur omdat hij een meer commerciële functie heeft (bekleed). En ik heb over het algemeen voor de overheid gewerkt en kon dat prima combineren met de zorg voor de kinderen.
Altijd-PrutsFM-Moppentrommel-Mannen-Versus-Vrouwen-8Maar ondanks dat vaste rollenpatroon heeft manlief ook heel veel zorg aan de kinderen geboden en kwam ik regelmatig na een dag hard werken in een gespreid bedje.

Ondertussen zijn de kinderen oud genoeg om te beseffen dat mannen en vrouwen op een gelijkwaardige manier met elkaar kunnen omgaan. En helpen ze beide rond dezelfde activiteiten mee in het huishouden. Zonder problemen, zonder gemor.

En daar waar onze “Bella Donna” al jaren stapeldol verliefd is op Justin Bieber en we in haar omgeving deze tieneridool overal tegenkomen, is onze “Joepie” de nuchterheid zelve en is hij net als zoveel andere jonge mannen volledig verknocht aan een aantal spannende games. En laten we dat gewoon maar zo houden, zij zijn er immers gelukkig bij!

Feit is dat het boek; “Mannen komen van Mars en Vrouwen van Venus”, alweer verouderd is. In deze tijd wordt dat op social media niveau betiteld, namelijk: “Mannen komen van Foursquare, vrouwen van Facebook”

vrouwenvsmannen2

Did you get the big picture?!

Teachless

Advertentie

Bedankt voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s