Boekenwurm

De betekenis van een boekenwurm is; “Boekenwurmen eten letters. Ze lezen alles wat los en vast zit. Overal zie je ze met een boek: bij het eten, in bed en zelfs op de wc. Ze willen geen woord missen. En als je ze stoort? Dan staren ze je duf aan.”

lezen (1)Iedereen die me een klein beetje kent, weet dat ik zo’n boekenwurm ben. Want lezen houdt me al jarenlang bezig.

Ik kan me nog vaag herinneren hoe ik als klein meisje via het oude Leesplankje, heb leren lezen. En dat vond ik in het begin wel een beetje moeilijk, maar zodra ik het trucje doorhad, ben ik alles gaan lezen wat los en vast zat.

B2460Als klein meisje heb ik veel boeken gelezen die door Cok Grashoff waren geschreven. Zoals de hele “Claudia” serie, die ik bij een verjaardag o.i.d. cadeau kreeg.
Maar ik heb ook de “Floortje Bellefleur” boeken stukgelezen. Daarna volgden alle boeken van “Pitty gaat naar kostschool” en zo zijn er meer series geweest die ik in z’n geheel heb gelezen.

Al gauw werd ik lid van de bibliotheek, die zat in Hillegersberg. Het grappige is dat m’n broer daar jaren later is getrouwd, omdat daar waar de bibliotheek zat, ook het gemeentehuis van de Deelgemeente Hillegersberg zit.

Bibliotheek RotterdamIn 1983 werd de nieuwe bibliotheek in het stadscentrum van Rotterdam geopend en door de vier etages met zoveel verschillende boeken, werd ik al snel lid van deze grote bibliotheek. En daar heb ik écht uren doorgebracht, ook vanwege m’n opleiding, maar vooral om daar weer een mooi boek te halen die ik zo snel mogelijk – het liefst al onderweg in de tram, onderweg naar huis – ging lezen.

Mijn moeder vond het niet altijd even prettig als ik zat te lezen en dat was vooral omdat ik er ook maar niet mee wilde stoppen. Ook niet als de warme maaltijd op tafel werd gezet en ik “nog even de bladzijde uit wilde lezen”, dat was natuurlijk ook irritant. Maar ja, ik kon gewoon niet anders, ik moést echt lezen.

zKm5DZjuJyljNnB3nV0LOp een gegeven moment ging ik me meer interesseren voor boeken met wat meer diepgang, de non-fictie boeken.
Een boek uit dat genre ben ik nooit vergeten. Het heet; “Mijn dochter Renee” en is geschreven door Jelly de Jong. Dit was het verhaal van een moeder die moet accepteren dat haar dochter vanwege een inenting gehandicapt wordt, waar ze zich niet echt bij kan neerleggen.
Het was voor mij voor het eerst dat ik me voor kon stellen hoe het is om een ouder te zijn en welke emoties dat bij een mens teweeg kan brengen. Het is ook het eerste boek dat me tot tranen toe geroerd heeft.

KeukenmeidenromanHet laatste boek dat zo’n diepe indruk op mij heeft gemaakt is het boek; Een Keukenmeidenroman”, geschreven door Kathryn Stockett. Het boek werd me aangeraden door iemand die uit Amerika afkomstig is en ik heb het boek verslonden. Het gaat over het rassenprobleem in Mississippi in de zestiger jaren en welke problemen dat heeft gegeven.
Toen ik het boek in de zomer van 2010 las, waren we in Amerika. Misschien dat het daarom zo’n indruk op me maakte, omdat het daardoor ineens dichtbij kwam. Maar ook nadat ik in Nederland de verfilming van dit boek; “The Help” heb gezien, was ik er nog steeds van onder de indruk, dus het zal het verhaal zelf zijn.

1334755138_foksukNadat ik moeder was geworden heb ik lange tijd nauwelijks kunnen lezen. Ik had er de rust niet meer voor, maar vooral de tijd ontbrak.
Onze zoon Joepie moesten we steeds in de gaten houden, omdat hij bijvoorbeeld “een taart wilde bakken” voor me, om dan vervolgens een heel pak bloem in de keuken uit te strooien, terwijl ik even naar boven was gelopen om wat te pakken. Dus van lezen kwam niet zo heel erg veel in die tijd.
En toen vervolgens de computer en alle social media steeds meer op de voorgrond kwam en ik m’n leesvoer haalde uit Twitter berichtjes of alles las op Facebook.
En ik ging ook de krant en de verschillende tijdschriften steeds meer lezen, dus aan een boek kwam ik simpelweg niet meer toe.

Verboden te lezenSinds ik in het dagelijkse leven niet zoveel ruimte meer heb om me op een boek te storten, haal ik die schade tijdens vakanties altijd dubbel en dwars in. Ik “lees” veel boeken in de zon aan het strand via audiobook’s.
Maar daarnaast lees ik ook altijd gewone boeken en geniet daar volop van. En dat is voor manlief niet altijd even prettig. We hebben wel vakanties gehad, die ik al lezend doorbracht.

DrsP - HetgoedeboekGelukkig heeft Joepie mijn “lees-genen” mee gekregen en leest hij sinds hij vijf jaar oud is, alles wat los en vast zit. Joepie was bijvoorbeeld helemaal dol op de Harry Potter boeken en heeft alle delen minimaal tien keer gelezen. En dat lezen deed hij ook soms als hij al moest slapen. Dus heb ik op een gegeven moment de boeken verplaatst naar de kamer naast zijn slaapkamer, om dan de volgende avond te constateren dat Joepie nog steeds Harry Potter aan het lezen was, maar dan in de kamer waar zijn boeken lagen……

Dochter Donna leest ook boeken, maar heeft een paar periodes in het jaar, waarin ze boeken leest. Meestal als ze voor school een boekverslag moet maken, dan leest ze zonder moeite. Maar zodra het boekverslag af is, leest ze ook niet echt meer, helaas.

YlUZQZ2MOvfRdpJXwBV3C4XXXL4j3HpexhjNOf_P3YmryPKwJ94QGRtDb3Sbc6KYAl jaren heb ik een vaste droom. In die droom hebben we een heel groot wit huis, waar ik de hele zolderverdieping heb ingericht als een soort privé bibliotheek. Waar ik de boeken ruik en zoveel boeken zie die ik nog wil lezen, dat ik verdwaal in m’n eigen bibliotheek. En iedere keer als ik dat droom, vind ik het zó jammer om wakker te worden en me te realiseren dat het allemaal slechts een droom is, of zal het ooit echt uitkomen?!

lezen-naast-muur-van-boekenZoals je in m’n vorige blog hebt kunnen lezen, heb ik een studie opgepakt en daarvoor is het van belang dat je veel gaat lezen. En nu deze studie vorige week is begonnen, begint mijn leeshonger ook weer naar voren te komen. Ik heb boeken besteld die ik nodig heb voor m’n studie en ik ben sinds jaren weer lid van de bibliotheek geworden.
In het plaatsje waar ik woon zit niet zo’n grote bibliotheek dus, zoals vroeger urenlang in de bieb zitten, zal er niet meer inzitten. Maar ik heb hele interessante boeken weten te vinden, die ik het liefst allemaal tegelijk zou willen lezen. En ik heb een heleboel (studie)boeken gereserveerd, waardoor ik de komende tijd weinig op het internet te vinden zal zijn, verwacht ik. Gelukkig wordt het weer ook met de dag mooier, dus kan ik weer heerlijk in het zonnetje lezen.

lezen-560x370Over ruim twee weken, kan ik m’n allereerste “blog-jubileum” vieren, omdat het dan precies één jaar geleden is dat ik deze weblog ben begonnen. Dus buiten het graag lezen van boeken, schrijf ik ook erg graag. Ik ontwikkel mezelf door deze blogs te schrijven en kom soms tot verrassende conclusies door de dingen die ik bedenk tijdens het schrijven. En daar leer ik weer heel veel van. Vooral het denkproces die vooraf gaat aan het schrijven van een blog, is voor mij heel leerzaam. Want hoe schrijf je iets op wat niet kwetsend is voor de lezer maar omschrijft wel wat ik voel en denk?
Door de lieve reacties die ik op de blogs krijg, merk ik dat ik wel op de goede weg zit en dat die ontwikkelingen er niet voor niets zijn geweest.

gevouwen-boek-kunst-1-560x560Ik zou graag een boek schrijven, dat is voor mij ook de reden geweest dat ik het schrijven via deze weblogs ben gestart. Maar ik heb zoveel ideeën voor een boek, dat ik nu nog niet echt kan kiezen, waar dat boek dan over zou moeten gaan.

fountain-pen-headerIk weet in ieder geval wel dat mijn schrijfstijl wordt gewaardeerd en dat ik daarmee op de goede weg ben. Maar ik ga eerst dat boek uit de bieb maar eens doornemen, dat heet; “Vraagbaak Nederlands”, waarin alle aandachtspunten rondom spelling en de stijl van schrijven wordt behandeld, dat zodra ik dat boek daadwerkelijk ga schrijven er niet al te veel verbetert hoeft te worden.

hsfile_153827

Did you get the big picture?!

Teachless

 

Bedankt voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s